Loading...
Postcodekaart Nederland 2019-11-04T21:04:11+01:00

Interactieve postcodekaarten Nederland | In polygonen of als KML bestand

De volgende postcodekaart van Nederland toont de 4PP postcodevlakken in Nederland verdeeld over 355 gemeentes na de gemeentelijke herindeling per 01-01-2019. De basis voor de postcodevlakken is een op maat gemaakt KML polygonenbestand. Wilt u ook een interactieve postcodekaart of zoekt u een grafische oplossing voor uw datagegevens? Bekijk de pagina Datavisualisatie voor meer informatie rondom de mogelijkheden van geocoding en de visualisatie van interactieve postcodekaarten.

Download 4PP en 6PP postcode datasets

Bestel en download de dataset: KML Polygonen 4PP postcodes voor gebruik in Google Earth. De dataset dient als basis waarop Nederland kan worden verdeeld in 4PP postcodevlakken. Na de meest recente gemeentelijke herindeling per 01-01-2019 bestaan er momenteel 4069 postcodevlakken verdeeld over 355 gemeenten.  Deze geodata wordt veel gebruikt als kaartmateriaal voor datavisualisatie en/of marketingdoeleinden. Bijvoorbeeld om de spreiding van uw klanten te visualiseren. Wij bieden deze en andere geodata aan als handzame datasets die u direct kunt downloaden in de webwinkel van KilometerAfstanden.nl 

  Download dataset: KML polygonen gemeenten in Nederland per 01-01-2019 (CSV of KML bestand)

 Vergroot venster

Postcodekaarten Nederland

In 1977 is de postcode in Nederland ingevoerd. De code bestaat uit vier cijfers en twee letters. De eerste 2 cijfers geven de regio aan, de laatste 2 cijfers de wijk. De twee letters geven de buurt en straat aan. De lettercombinaties ‘SA’, ‘SD’ en ‘SS’ worden niet gebruikt. In de loop van 2005 zijn nieuwe postcodecombinaties geïntroduceerd, waarbij ook de eerder niet gebruikte letters F, I, O, Q, U en Y gebruikt worden. Voorheen werden deze letters niet gebruikt omdat er voldoende combinaties te maken waren en vanwege mogelijke verwarring met andere letters. Individuele straten hebben vaak verschillende postcodes voor de even en de oneven zijde; ook zijn veel straten verder verdeeld in stukken die voor de postbezorging een eenheid vormen.
Samen met het huisnummer vormt de Nederlandse postcode een unieke code voor elk adres; deze unieke code wordt ook voor andere doelen dan alleen de post gebruikt. Zo wordt in sommige steden voor de bewegwijzering een wijknummering gebruikt die overeenkomt met de laatste één of twee cijfers van de postcode.

buttonpostcodeboek
vink-icoon Wilt u weten wat de KM afstand is tussen grote aantallen postcodes? Download onze Postcodevergelijker
vink-icoon
Postcodekaart met alle 2-cijferige postcodes in Nederland | Download Postcodekaart Nederland
vink-icoon Alle 355 gemeentes na gemeentelijke herindeling per 01-01-2019 | Download Gemeentelijst Nederland