Postcode- en gemeentekaart Nederland | Bevolkingsspreiding

Onderstaande postcodekaart toont de bevolkingsspreiding in Nederland verdeeld over de 4069 postcodevlakken en 355 gemeentes na de gemeentelijke herindeling per 01-01-2020. De bron voor de getoonde postcodevlakken is het BAG register, een actuele register waarvoor de Nederlandse gemeenten en de Nederlandse overheid samen verantwoordelijk voor zijn. De inwonersaantallen zijn geactualiseerd per 01-01-2018 (CBS)

Stappenplan: Download data van de interactieve postcode- en gemeentekaart
Wilt u beschikken over de geodata gegevens van onderstaande kaart? Dat kan. Na aankoop van onze PREMIUM versie kunt u een gewenst gebied selecteren en de datagegevens daarvan downloaden. Bekijk de mogelijkheden van deze tool aan de hand van de instructievideo of het volgende stappenplan. Pas stap 1 en 2 toe in onderstaande kaart en bekijk de veelzijdige mogelijkheden. Stap 3, 4 en 5 zijn alleen mogelijk in de PREMIUM versie.

Stap 1: Kies in menu voor de gewenste selectietool vierkant, cirkel of lasso

Stap 2: Selecteer gewenst gebied op kaart en bekijk data in infovenster

Stap 3: Data downloaden? Klik op View Data in infovenster (alleen Premium)

Stap 4: Bekijk en download de datagegevens als CSV bestand… (alleen Premium)

Stap 5: … of download afbeelding als PDF of image bestand (alleen Premium)

Demonstratievideo en uitleg gebruik postcodekaart

Aankoop en betaling PREMIUM versie

U kunt de Premium versie van deze applicatie bestellen in onze webwinkel. Na aankoop en betaling van € 79,95 sturen wij u per omgaande de URL-link naar de applicatie. U kunt direct starten met het selecteren en downloaden van de datagegevens en de inwonersaantallen per postcodevlak, stad, gemeente of provincie.
Het gebruik van deze tool is geldig gedurende een jaar na aankoopdatum.

.

De geschiedenis van de postcode
In 1977 is de postcode in Nederland ingevoerd. De code bestaat uit vier cijfers en twee letters. De eerste 2 cijfers geven de regio aan, de laatste 2 cijfers de wijk. De twee letters geven de buurt en straat aan. De lettercombinaties ‘SA’, ‘SD’ en ‘SS’ worden niet gebruikt. In de loop van 2005 zijn nieuwe postcodecombinaties
geïntroduceerd, waarbij ook de eerder niet gebruikte letters F, I, O, Q, U en Y gebruikt worden. Voorheen werden deze letters niet gebruikt omdat er voldoende combinaties te maken waren en vanwege mogelijke verwarring met andere letters. Individuele straten hebben vaak verschillende postcodes voor de even en de oneven zijde; ook zijn veel straten verder verdeeld in stukken die voor de postbezorging een eenheid vormen.
Samen met het huisnummer vormt de Nederlandse postcode een unieke code voor elk adres; deze unieke code wordt ook voor andere doelen dan alleen de post gebruikt. Zo wordt in sommige steden voor de bewegwijzering een wijknummering gebruikt die overeenkomt met de laatste één of twee cijfers van de postcode.