Loading...
Postcodekaart Nederland 2018-12-22T19:55:05+00:00

Interactieve Postcodekaarten in polygonen of als KML bestand in Nederland

De volgende postcodekaarten van Nederland tonen de 2PP en 4PP postcodevlakken in Nederland verdeeld over 355 gemeentes na de gemeentelijke herindeling per 01-01-2019. De basis voor de postcodevlakken is een op maat gemaakt KML polygonenbestand. Wilt u ook een interactieve postcodekaart of zoekt u een grafische oplossing voor uw datagegevens? Bekijk onze Datavisualisatie pagina voor meer informatie rondom de mogelijkheden van geocoding en de visualisatie van interactieve postcodekaarten.

3PP postcodevlakken in Nederland
4PP postcodevlakken in Nederland
355 gemeenten Nederland per 1-1-2019

 Vergroten

  Download dataset 3PP postcodevlakken
(CSV of KML bestand)


 Vergroten

  Download dataset 4PP postcodevlakken
(CSV of KML bestand)

 Vergroten

  Download dataset gemeenten in Nederland
(CSV of KML bestand)

Download 4PP en 6PP postcode datasets

Download 6PP datasetBestel en download hier de dataset: KML Polygonen 4PP postcodes voor gebruik in Google Earth. Nederland kan worden verdeeld in 4PP postcodevlakken. Na de meest recente gemeentelijke herindeling per 01-01-2019 bestaan er momenteel 4070 postcodevlakken verdeeld over 355 gemeenten.  Daarnaast zijn er op straatniveau momenteel bijna 460.000 6PP postcodes in gebruik. Deze geodata wordt veel gebruikt als kaartmateriaal voor datavisualisatie en/of marketingdoeleinden. Bijvoorbeeld om te visualiseren waar en hoe een klantenkring zich bevind in Nederland. Wij bieden deze en andere geodata aan als handzame datasets die u direct kunt downloaden in de webwinkel van kilometerafstanden.nl  Geïnteresseerd? Vraag naar onze mogelijkheden via ons contactformulier.

 

Postcodekaarten Nederland

In 1977 is de postcode in Nederland ingevoerd. De code bestaat uit vier cijfers en twee letters. De eerste 2 cijfers geven de regio aan, de laatste 2 cijfers de wijk. De twee letters geven de buurt en straat aan. De lettercombinaties ‘SA’, ‘SD’ en ‘SS’ worden niet gebruikt. In de loop van 2005 zijn nieuwe postcodecombinaties geïntroduceerd, waarbij ook de eerder niet gebruikte letters F, I, O, Q, U en Y gebruikt worden. Voorheen werden deze letters niet gebruikt omdat er voldoende combinaties te maken waren en vanwege mogelijke verwarring met andere letters. Individuele straten hebben vaak verschillende postcodes voor de even en de oneven zijde; ook zijn veel straten verder verdeeld in stukken die voor de postbezorging een eenheid vormen.
Samen met het huisnummer vormt de Nederlandse postcode een unieke code voor elk adres; deze unieke code wordt ook voor andere doelen dan alleen de post gebruikt. Zo wordt in sommige steden voor de bewegwijzering een wijknummering gebruikt die overeenkomt met de laatste één of twee cijfers van de postcode.

buttonpostcodeboekvink-icoon Bent u op zoek naar een adres en bijbehorende postcode? Gebruik hiervoor onze Postcodezoeker
vink-icoon 
Wilt u weten wat de onderlinge KM afstand is tussen grotere aantallen postcodes? Download dan onze Postcodevergelijker
vink-icoon 
2PPC Postcodekaart Nederland | Download Postcodekaart Nederland | Overzichtskaart 2-cijferige postcodes
vink-icoon Gemeentelijst Nederland 2019 | Download Gemeentelijst Nederland | 355 gemeentes na herindeling per per 01-01-2019